SELAMAT DATANG KE LAMAN BLOG NUSARHU AGROTEK...“Tiada seorang lelaki menanam sesuatu tanaman, melainkan Allah menetapkan baginya ganjaran sebanyak jumlah buah yang dihasilkan oleh tanaman berkenaan.” (Hadis riwayat Imam Ahmad) "Failure is only postponed success as long as courage "coaches" ambition. The habit of persistence is the habit of victory." SEBARANG PERTANYAAN SILA EMAIL KE nragrotek@gmail.com SILA BUAT PENDAFTARAN DI POSTING DIREKTORI USAHAWAN TANI DI BAWAH.. UNTUK MEMUDAHKAN KITA BEKERJASAMA DI MASA HADAPAN TQ
Pertanian adalah satu perniagaan demikianlah saranan kerajaan. Demi menyahut seruan kerajaan disamping dapat mengeratkan ukhuwah antara sahabat sejiran maka lahirlah Nusarhu Agrotek(NRA). Projek penanaman tebu untuk air (untuk proses Minuman) telah menjadi projek pertama NRA. Penanaman tebu fasa pertama ini telah dijalankan di Kampung Kuala Pansoon, Hulu Langat, Selangor seluas 5 ekar. Semoga segala cerita dan catitan di dalam blog ini dapat memberikan sedikit ilmu dan panduan untuk pembaca semua.

Terima kasih kerana mengunjungi blog Nusarhu Agrotek


Nusarhu Agrotek

BERBUDI PADA TANAH

Nabi SAW telah menekankan di dalam sabdanya tentang betapa perlunya tanah pertanian dibangunkan untuk menghasilkan bahan makanan dan tidak mengizinkan sama sekali tanah dibiarkan dan dibazirkan begitu sahaja. Sabda baginda yang mafhumnya:

“ Sesiapa yang mempunyai tanah hendaklah dia mengerjakannya dengan bertani atau (jika dia tidak berupaya melakukannya) hendaklah menyerahkannya kepada saudaranya supaya diusahakan dan janganlah dia menyewakannya (sekalipun) hanya sepertiga, seperempat dan makanan asasi”.

(Hadith Riwayat Abu Daud)

Berdasarkan hadith tersebut, jelas bahawa manusia bertanggungjawab untuk memakmurkan bumi ini sebagai tanda kesyukuran dengan memanfaatkan hasil ciptaan Allah untuk kebajikan manusia.

Advertising space

Tuesday, May 26, 2009

APA DAH JADI NGAN FASA 2??

emm itulah persoalan yg berlegar ... bila nak mulakan tanaman fasa 2... FAMA pun dok tanya dah... mungkin bukan rezeki kat pangsun kot rasanya.... NRagrotek mungkin akan hold dulu pembukaan fasa 2 di pangsun...bukan sebab masalah tapi sebab dapat tanah yg lebih luas dan lebih landai di Dengkil.... so lepas nih projek fasa 2 akan berpindah ke Dengkil..insyallah sedikit masa lagi..

Fasa 2 di Dengkil ini mungkin akan lebih besar dianggarkan 15 ekar, lampu hijau drp FAMA pun dah dapat. Pemilihan Dengkil dibuat berdasarkan kepada kadar pajakan tanah yg lebih murah dan kos operasi juga lebih murah serta kemudahan untuk mendapatkan manpower.

Urusan negotiation tanah dah pun berjalan, syarikat sedang mengusahakan proses ujian tanah dan kesesuaian. Terima kasih kepada member2 Nragrotek yg bersusah payah mendapatkan tanah kerajaan ni. Penanaman dijangka akan bermula dlm bulan julai sekiranya tak ada masalah. Penanaman akan dibuat secara berperingkat dan akan melibatkan kos hampir RM100,000.00

Diharapkan projek ini akan berjaya dan insyallah akan lebih terurus mamandangkan dah ada pengalaman kat Pansun. Anyway syabas all members NRagrotek... semoga impian menjadi kenyataan.

No comments:

Post a Comment