SELAMAT DATANG KE LAMAN BLOG NUSARHU AGROTEK...“Tiada seorang lelaki menanam sesuatu tanaman, melainkan Allah menetapkan baginya ganjaran sebanyak jumlah buah yang dihasilkan oleh tanaman berkenaan.” (Hadis riwayat Imam Ahmad) "Failure is only postponed success as long as courage "coaches" ambition. The habit of persistence is the habit of victory." SEBARANG PERTANYAAN SILA EMAIL KE nragrotek@gmail.com SILA BUAT PENDAFTARAN DI POSTING DIREKTORI USAHAWAN TANI DI BAWAH.. UNTUK MEMUDAHKAN KITA BEKERJASAMA DI MASA HADAPAN TQ
Pertanian adalah satu perniagaan demikianlah saranan kerajaan. Demi menyahut seruan kerajaan disamping dapat mengeratkan ukhuwah antara sahabat sejiran maka lahirlah Nusarhu Agrotek(NRA). Projek penanaman tebu untuk air (untuk proses Minuman) telah menjadi projek pertama NRA. Penanaman tebu fasa pertama ini telah dijalankan di Kampung Kuala Pansoon, Hulu Langat, Selangor seluas 5 ekar. Semoga segala cerita dan catitan di dalam blog ini dapat memberikan sedikit ilmu dan panduan untuk pembaca semua.

Terima kasih kerana mengunjungi blog Nusarhu Agrotek


Nusarhu Agrotek

BERBUDI PADA TANAH

Nabi SAW telah menekankan di dalam sabdanya tentang betapa perlunya tanah pertanian dibangunkan untuk menghasilkan bahan makanan dan tidak mengizinkan sama sekali tanah dibiarkan dan dibazirkan begitu sahaja. Sabda baginda yang mafhumnya:

“ Sesiapa yang mempunyai tanah hendaklah dia mengerjakannya dengan bertani atau (jika dia tidak berupaya melakukannya) hendaklah menyerahkannya kepada saudaranya supaya diusahakan dan janganlah dia menyewakannya (sekalipun) hanya sepertiga, seperempat dan makanan asasi”.

(Hadith Riwayat Abu Daud)

Berdasarkan hadith tersebut, jelas bahawa manusia bertanggungjawab untuk memakmurkan bumi ini sebagai tanda kesyukuran dengan memanfaatkan hasil ciptaan Allah untuk kebajikan manusia.

Advertising space

Wednesday, May 26, 2010

Latest Update Ladang Pangsoon Mei 2010Dah agak lama dah tak post any news kat blog nih... ramai dah yg bertanya....sorrylah actually tak sempat lagipun tak dak gambar yg nak dimasukkan, tak menarik lah posting kalau tak dak gambarkan...

so tgh tak dak idea nak tulis, just tgk gambar2 nih...it's could tell you everything.. enjoy


pokok2 pisang yg mencecah usia hampir 8 bulanantara pokok yg dah mengeluarkan pisang....betui ka pisang nipah nih? conpius aku..


anak-anak pokok pisang yg dah keluar keliling....

deretan pokok pisang..pembesaran tak sekata...


ni lah BUNGALOW baru ganti bungalow lama yg musnah terbakar.....sebulan gak baru siap buat... biasalah tukang novice cam tu lah, actually pondok nih baru siap separuh..budget kurang..insyallah selepas dah dapat hasil pisang bleh lah besarkan lagi pondok nihbelakang tuh kebun tebu yg dah tak termaintain....indon2nya udah kabur pak!!


pokok2 cili api yg dah mengeluarkan buah...pedas kaw-kaw punya nih.. 100% organik no racun


ni lah sebahagian buah cili api@cabai burung yg dikutip...masak lomak cili api sodap nih!!

1 comment:

  1. Usaha yang sungguh gigih. Semoga mendapat segala pertolongan daripada Allah swt dan lebih ramai lagi usahawan Islam akan lahir insyaAllah! ;)

    ReplyDelete