SELAMAT DATANG KE LAMAN BLOG NUSARHU AGROTEK...“Tiada seorang lelaki menanam sesuatu tanaman, melainkan Allah menetapkan baginya ganjaran sebanyak jumlah buah yang dihasilkan oleh tanaman berkenaan.” (Hadis riwayat Imam Ahmad) "Failure is only postponed success as long as courage "coaches" ambition. The habit of persistence is the habit of victory." SEBARANG PERTANYAAN SILA EMAIL KE nragrotek@gmail.com SILA BUAT PENDAFTARAN DI POSTING DIREKTORI USAHAWAN TANI DI BAWAH.. UNTUK MEMUDAHKAN KITA BEKERJASAMA DI MASA HADAPAN TQ
Pertanian adalah satu perniagaan demikianlah saranan kerajaan. Demi menyahut seruan kerajaan disamping dapat mengeratkan ukhuwah antara sahabat sejiran maka lahirlah Nusarhu Agrotek(NRA). Projek penanaman tebu untuk air (untuk proses Minuman) telah menjadi projek pertama NRA. Penanaman tebu fasa pertama ini telah dijalankan di Kampung Kuala Pansoon, Hulu Langat, Selangor seluas 5 ekar. Semoga segala cerita dan catitan di dalam blog ini dapat memberikan sedikit ilmu dan panduan untuk pembaca semua.

Terima kasih kerana mengunjungi blog Nusarhu Agrotek


Nusarhu Agrotek

BERBUDI PADA TANAH

Nabi SAW telah menekankan di dalam sabdanya tentang betapa perlunya tanah pertanian dibangunkan untuk menghasilkan bahan makanan dan tidak mengizinkan sama sekali tanah dibiarkan dan dibazirkan begitu sahaja. Sabda baginda yang mafhumnya:

“ Sesiapa yang mempunyai tanah hendaklah dia mengerjakannya dengan bertani atau (jika dia tidak berupaya melakukannya) hendaklah menyerahkannya kepada saudaranya supaya diusahakan dan janganlah dia menyewakannya (sekalipun) hanya sepertiga, seperempat dan makanan asasi”.

(Hadith Riwayat Abu Daud)

Berdasarkan hadith tersebut, jelas bahawa manusia bertanggungjawab untuk memakmurkan bumi ini sebagai tanda kesyukuran dengan memanfaatkan hasil ciptaan Allah untuk kebajikan manusia.

Advertising space

Wednesday, June 17, 2009

PROJEK FASA 2 KEMBALI KE PANSOON

Sebelum ni dah saya ceritakan tentang projek fasa 2 yg akan berpindah ke Dengkil... nampaknya terpaksa ditangguhkan, sebab Nusarhu Agrotek telah dimaklumkan semalam oleh Pejabat Pertanian yg NRagrotek telah dipilih untuk menerima Geran Pertanian bernilai RM80,000.00 untuk projek di Pansoon. Apa tuh Geran Pertanian? Dapat peruntukan free ler... tak payah bayar satu sen pun.... alhamdulillah! alhamdulillah! alhamdulillah!

Alhamdulillah mungkin rezeki kot... itulah yg dikatakan berkat kesabaran dan usaha. Jutaan terima kasih diucapkan kepada Pejabat Pertanian Hulu Langat atas nasihat dan bantuan yg diberikan.

Memandangkan budget geran pertanian ni dah pun diluluskan, maka Projek fasa 2 akan dimulakan dalam tempoh 2 minggu dari tarikh keramat 16/06/09... lepaih nih geng Nragrotek kena pakai no plate keta 1669 lah... hehehe!

Selepas perbincangan dengan pegawai pertanian yg dihadiri oleh Zamri dan Ady, Nragrotek bersetuju untuk menjalankan projek Penanaman Pisang Nipah@Abu. Hasil pisang ini akan diambil oleh kilang Pengeluar kerepek di Banting. Terima Kasih sekali lagi buat Pejabat pertanian Hulu Langat yg membantu mendapatkan pasaran buat kami...


Sebut pasal pisang nih... banyak lah pulak yg nak kena belajar.. maklumlah tak dak pengalaman pasal penanaman pisang nih..

Projek clearance tanah akan dimulakan dlm masa 2 minggu lagi memandangkan jentera yg disewa masih membuat kerja di sungai Lui. Menurut apa yg dimaklumkan oleh taukeh Mesin tuh En Isa, selesai saja kerja dia kat Sg Lui dia akan terus masuk Ladang NusaRhu Agrotek.

Nampaknya krew2 NRagrotek kena bertungkus lumus baliklah untuk buat preparation pagar dan lubang untuk penanaman benih pisang. Amacam ada berani?

Bro Anuar pun akan sibuk untuk buat survey pagar Elektrik pasal pisang nih monyet suka... hehehe kena bertempur ngan monyet lah.... so bro cari solar power nyer okay..

Tanah seluas 3 ekar ini akan diperuntukkan dengan tanaman pisang dan mungkin akan disulam dengan Labu (pumpkin)..Bro zafran, sorrylah projek ayam kampung terpaksa lah kita tunda dulu...

Anyway harap doakanlah kejayaan projek ke 2 nih yer kawan2.....kalau ada sesiapa pembaca yg nak kongsi2 pendapat atau sebagainya harap bleh posting kat ruangan komen kat bawah...we are happy to help you..

Jutaan syabas buat all members Nusarhu Agrotek kerana bertahan mengharungi pelbagai dugaan selama ini sehingga kita berjaya dipilih untuk menerima geran Pertanian nih..Persetankan apayg org lain nak kata... dan yg paling pasti JANGAN BIARKAN ORG LAIN MENCURI IMPIAN ANDA!!

KEEP ON YOUR GREAT JOB BRO!!

ni lah gambar lokasi Fasa 2.... tgh semak samun lagi tuh..... emm camna lah rupanya lepas dah buat clearance nanti yer... just wait & see


emm tak payah dah lah bro anuar nak bakar semak kat fasa 2 lagi... kali nih kita masuk bulldozer aja..... lagipun bakar nanti jerebu... bro zainal pun tak dapat main apai lagilah...hehehelagi gambar Fasa 2

No comments:

Post a Comment