SELAMAT DATANG KE LAMAN BLOG NUSARHU AGROTEK...“Tiada seorang lelaki menanam sesuatu tanaman, melainkan Allah menetapkan baginya ganjaran sebanyak jumlah buah yang dihasilkan oleh tanaman berkenaan.” (Hadis riwayat Imam Ahmad) "Failure is only postponed success as long as courage "coaches" ambition. The habit of persistence is the habit of victory." SEBARANG PERTANYAAN SILA EMAIL KE nragrotek@gmail.com SILA BUAT PENDAFTARAN DI POSTING DIREKTORI USAHAWAN TANI DI BAWAH.. UNTUK MEMUDAHKAN KITA BEKERJASAMA DI MASA HADAPAN TQ
Pertanian adalah satu perniagaan demikianlah saranan kerajaan. Demi menyahut seruan kerajaan disamping dapat mengeratkan ukhuwah antara sahabat sejiran maka lahirlah Nusarhu Agrotek(NRA). Projek penanaman tebu untuk air (untuk proses Minuman) telah menjadi projek pertama NRA. Penanaman tebu fasa pertama ini telah dijalankan di Kampung Kuala Pansoon, Hulu Langat, Selangor seluas 5 ekar. Semoga segala cerita dan catitan di dalam blog ini dapat memberikan sedikit ilmu dan panduan untuk pembaca semua.

Terima kasih kerana mengunjungi blog Nusarhu Agrotek


Nusarhu Agrotek

BERBUDI PADA TANAH

Nabi SAW telah menekankan di dalam sabdanya tentang betapa perlunya tanah pertanian dibangunkan untuk menghasilkan bahan makanan dan tidak mengizinkan sama sekali tanah dibiarkan dan dibazirkan begitu sahaja. Sabda baginda yang mafhumnya:

“ Sesiapa yang mempunyai tanah hendaklah dia mengerjakannya dengan bertani atau (jika dia tidak berupaya melakukannya) hendaklah menyerahkannya kepada saudaranya supaya diusahakan dan janganlah dia menyewakannya (sekalipun) hanya sepertiga, seperempat dan makanan asasi”.

(Hadith Riwayat Abu Daud)

Berdasarkan hadith tersebut, jelas bahawa manusia bertanggungjawab untuk memakmurkan bumi ini sebagai tanda kesyukuran dengan memanfaatkan hasil ciptaan Allah untuk kebajikan manusia.

Advertising space

Tuesday, June 23, 2009

PASARAN PISANG

Sebagaimana yg telah diceritakan pada posting yg lalu, Nusarhu agrotek akan memulakan projek Fasa 2 di Pangsoon dengan tanaman pisang. Memandangkan projek pisang ini pihak syarikat tidak mengikat sebarang perjanjian dengan FAMA maka terpaksalah kami mencari sendiri pasaran.

Hari ini Jabatan Pertanian telahpun arrange beberapa sesi perbincangan antara pengeluar Kerepek di selangor dengan pihak Nusarhu agrotek. Nusarhu agrotek yg diwakili khatab, ady & Bro zainal dah awal2 lagi sampai kat Jabatan Pertanian. 8.30am dah terpacak kat situ... semalam dah lah mengeteh ngan Raja mengeteh sampai pkl 1.30 pagi.... berat betul rasanya nak bukak mata pagi tadi.... 6.30am dah kena gerak dari rumah takut nanti jam plak .... maklumlah org nak tolong kita takkanlah kita nak biarkan dia pulak tunggu kita kan...


Alhamdulillah.... seperti dirancang kami terus bergerak ke sepang untuk pertemuan yg dirancangkan oleh Jabatan Pertanian. Memang banyaklah yg kami nih terhutang budi kat Jabatan Pertanian nih.... budget bagi, pasaran pun tolong cari...

Sampai kat sepang kami terus melawat kilang kerepek yg dah pun beroperasi hampir 10 tahun.. Pemiliknya Pn Noor, Pn Noor ni kira antara pengeluar yg sukses lah.. dia pun ada ladang sendiri... bincang punya bincang dia pun kira setujulah nak ambik pisang Nusarhu agrotek nanti, ...then dia kata kalau bleh tanam ubi kayu ngan ubi keledek vitato pun dia ambik semua gak... ish makin masuk dlm bidang nih makin byk pulak peluang nih... sebenarnya bekalan pisang tak cukup macamtu jugaklah dgn ubi kayu... berebut pengilang nak dapatkan bekalan tambahan bila nak menjelang Ramadhan...

Ada macam2 perasa yg dibuat dgn Pisang dan Ubi kayu... dari rasa original sampailah ke rasa BBQ, Black Pepper dll..

Tengahari kami dah sampai balik kat Jabatan pertanian, Pegawai Luar yg incharge Nusarhu agrotek pula maklumkan yg Mesin Jentolak akan masuk ke Ladang esok untuk mulakan kerja2 clearing tanah... emmm makin sibuk nih.... nampaknya semua dalam schedule nih... kayu untuk pagar pun dah sampai sabtu lepas... emm weekend depan sibuklah nampaknya... amacam geng ada cukup kelapangan ker nak buat pagar minggu depan?


macamnilah keadaanya, cara mengupas ubi kayu pakai peeler...memang laju giler makcik2 nih mengupas kulit ubi nih

1 comment:

 1. MEMBEKAL PISANG TANDUK
  harga:2.80 kg
  berat :10 tan
  penghantaran:ambik sendiri.
  area:tangkak,johor
  berminat sila call :012-9786905(En Fendy)....

  ReplyDelete