SELAMAT DATANG KE LAMAN BLOG NUSARHU AGROTEK...“Tiada seorang lelaki menanam sesuatu tanaman, melainkan Allah menetapkan baginya ganjaran sebanyak jumlah buah yang dihasilkan oleh tanaman berkenaan.” (Hadis riwayat Imam Ahmad) "Failure is only postponed success as long as courage "coaches" ambition. The habit of persistence is the habit of victory." SEBARANG PERTANYAAN SILA EMAIL KE nragrotek@gmail.com SILA BUAT PENDAFTARAN DI POSTING DIREKTORI USAHAWAN TANI DI BAWAH.. UNTUK MEMUDAHKAN KITA BEKERJASAMA DI MASA HADAPAN TQ
Pertanian adalah satu perniagaan demikianlah saranan kerajaan. Demi menyahut seruan kerajaan disamping dapat mengeratkan ukhuwah antara sahabat sejiran maka lahirlah Nusarhu Agrotek(NRA). Projek penanaman tebu untuk air (untuk proses Minuman) telah menjadi projek pertama NRA. Penanaman tebu fasa pertama ini telah dijalankan di Kampung Kuala Pansoon, Hulu Langat, Selangor seluas 5 ekar. Semoga segala cerita dan catitan di dalam blog ini dapat memberikan sedikit ilmu dan panduan untuk pembaca semua.

Terima kasih kerana mengunjungi blog Nusarhu Agrotek


Nusarhu Agrotek

BERBUDI PADA TANAH

Nabi SAW telah menekankan di dalam sabdanya tentang betapa perlunya tanah pertanian dibangunkan untuk menghasilkan bahan makanan dan tidak mengizinkan sama sekali tanah dibiarkan dan dibazirkan begitu sahaja. Sabda baginda yang mafhumnya:

“ Sesiapa yang mempunyai tanah hendaklah dia mengerjakannya dengan bertani atau (jika dia tidak berupaya melakukannya) hendaklah menyerahkannya kepada saudaranya supaya diusahakan dan janganlah dia menyewakannya (sekalipun) hanya sepertiga, seperempat dan makanan asasi”.

(Hadith Riwayat Abu Daud)

Berdasarkan hadith tersebut, jelas bahawa manusia bertanggungjawab untuk memakmurkan bumi ini sebagai tanda kesyukuran dengan memanfaatkan hasil ciptaan Allah untuk kebajikan manusia.

Advertising space

Tuesday, October 27, 2009

KISAH LAGU, TEBU DAN PESAN ALLAH

Kelakar pun ada bila bukak jer blog nih terus dengar jer lagu lama2 dialek perak... banyak makna nya tuh... lagu tuh bukan sekadar hiburan.. halua telinga tapi sebagai panduan dan peringatan juga kepada semua.

Berbalik kepada cerita tebu... alhamduliallah dah sampai masanya untuk menjual hasil, pesanan pun dah dapat, pegawai FAMA pun dah contact utk mulakan urusan penuaian, namun hasil tuaian tak sebagaimana yg diharapkan kerana banyak yg tumbang.

Harga tebu pasaran bergantung kepada 3 faktor utama iaitu:
  1. Jenis tebu
  2. Panjang Tebu
  3. Lurus/Bengkok tebu
Jenis tebu telur merupakan spesis tebu yg paling mahal dalam pasaran dan permintaan yg tinggi

Untuk mendapatkan grade A, panjang tebu mestilah sekurang-kurangnya 7 kaki dan pokok tebu hendaklah lurus, sekiranya bengkok tebu itu akan turun ke grade B

Emm nampaknya kuranglah sikit pulangan untuk hasil yg pertama sebab dah banyak yg bengkok2 dan banyak juga yg tak sampai 7 kaki tinggi.

begitulah lumrah kehidupan kita hanya mampu merancang hanya Allah jua yg menentukan

Bila teringat kenyataan nie teringat plak saya nak selitkan satu ayat dari Allah buat teman2 penawar hati:

“Tiadalah terjadi sebarang musibah di bumi dan tiada juga (terjadi) di dalam diri kamu sendiri kecuali ianya telah sedia termaktub di dalam kitab ( di sisi kami ) sebelum Kami lepaskannya. Sesungguhnya itu di sisi Allah adalah teramat mudah. Yang demikian adalah agar kamu tidak berduka cita di atas apa yang telah hilang daripadamu dan kamu tidak pula bersuka ria dengan apa yang kamu perolehi. Allah tidak menyukai setiap orang yang sombong dan bermegah – megah.” al Hadid:22,23


No comments:

Post a Comment