SELAMAT DATANG KE LAMAN BLOG NUSARHU AGROTEK...“Tiada seorang lelaki menanam sesuatu tanaman, melainkan Allah menetapkan baginya ganjaran sebanyak jumlah buah yang dihasilkan oleh tanaman berkenaan.” (Hadis riwayat Imam Ahmad) "Failure is only postponed success as long as courage "coaches" ambition. The habit of persistence is the habit of victory." SEBARANG PERTANYAAN SILA EMAIL KE nragrotek@gmail.com SILA BUAT PENDAFTARAN DI POSTING DIREKTORI USAHAWAN TANI DI BAWAH.. UNTUK MEMUDAHKAN KITA BEKERJASAMA DI MASA HADAPAN TQ
Pertanian adalah satu perniagaan demikianlah saranan kerajaan. Demi menyahut seruan kerajaan disamping dapat mengeratkan ukhuwah antara sahabat sejiran maka lahirlah Nusarhu Agrotek(NRA). Projek penanaman tebu untuk air (untuk proses Minuman) telah menjadi projek pertama NRA. Penanaman tebu fasa pertama ini telah dijalankan di Kampung Kuala Pansoon, Hulu Langat, Selangor seluas 5 ekar. Semoga segala cerita dan catitan di dalam blog ini dapat memberikan sedikit ilmu dan panduan untuk pembaca semua.

Terima kasih kerana mengunjungi blog Nusarhu Agrotek


Nusarhu Agrotek

BERBUDI PADA TANAH

Nabi SAW telah menekankan di dalam sabdanya tentang betapa perlunya tanah pertanian dibangunkan untuk menghasilkan bahan makanan dan tidak mengizinkan sama sekali tanah dibiarkan dan dibazirkan begitu sahaja. Sabda baginda yang mafhumnya:

“ Sesiapa yang mempunyai tanah hendaklah dia mengerjakannya dengan bertani atau (jika dia tidak berupaya melakukannya) hendaklah menyerahkannya kepada saudaranya supaya diusahakan dan janganlah dia menyewakannya (sekalipun) hanya sepertiga, seperempat dan makanan asasi”.

(Hadith Riwayat Abu Daud)

Berdasarkan hadith tersebut, jelas bahawa manusia bertanggungjawab untuk memakmurkan bumi ini sebagai tanda kesyukuran dengan memanfaatkan hasil ciptaan Allah untuk kebajikan manusia.

Advertising space

Tuesday, October 27, 2009

SALAM KEMBALI

Maaflah kepada pengunjung sebab dah lama tak update blog nie.. ramai jugak yg menghantar email minta diupdatekan... ramadhan pun dah habis, syawal pun dah habis, deepavali pun dah lepas... nie baru sempat nak update..

Bukanya apa, actually sebab dah lama tak ke ladang nie, semenjak ada pekerja yg sangat berdedikasi...kitaorg pun dah tak pegi2

k lah sekarang nie kira dah 7 bulan usia pokok tebu... dah banyak pun yg berubah.. rasa mcm baru jer berhempas pulas menanam benih tebu dulu.

Alhamdulillah hasil usaha penat lelah... tebu dah pun menampakkan ketinggianya.. dah melayut..tapi masa ramadhan hari tuh, selalu sangat ribut & angin kuat so banyaklah tebu yg tumbang.. yg dah bengkok2 mcm ular kena pukul pun ada..


ni lah rupanya tebu yg dah tumbang ditegakkan balik...dah bengkok2,

so tak dapatlah nak dijual tebu nie nanti dgn grade A, walau apapun nie lah proses yg perlu dilalui untuk jadi lebih pakar pada masa depan


kalau bab ambik gambar mamat nih memang muka dia ja lah yg jadi model...

No comments:

Post a Comment