Buah hitam dan reput
Buah pisang masak tidak seragam.
Tisu vaskular menjadi perang atau kehitaman
KAWALAN
Pengurusan bersepadu adalah penting untuk mengawal penyakit moko pisang. Langkah-langkah kawalan adalah seperti berikut:
- Laksanakan amalan pertanian baik dan pengurusan ladang yang baik.
- Musnahkan segera pokok yang dijangkiti dan pokok-pokok berdekatan dalam lingkungan 5 – 10 meter diameter.
- Basmikuman semua peralatan ladang dengan larutan formaldehye 10 %.
- Lakukan pemantauan ladang dan pengesanan awal kejadian serangan penyakit .
- Kuarantinkan kawasan serangan- Kawasan yang diserang akan dibiarkan rang (fallowing) selama 18 – 24 bulan untuk mengurangkan inokulum bakteria dalam tanah dan dipagarkan sekeliling kawasan serangan untuk mencegah jangkitan patogen ke kawasan /pokok yang berhampiran.
- Disyorkan ada tapak pencuci yang mengandungi larutan dicampur bahan basmi kuman dipintu masuk ladang pisang bagi mencegah sebaran patogen melalui tanah yang melekat pada tapak kasut (pekerja atau pelawat) dan kenderaan (keluar-masuk ladang).
- Gunakan pembalut buah (mengandungi racun serangga) untuk mencegah jangkitan penyakit melalui jambak / tandan pisang oleh serangga.
Dipetik dari: Tanahkita.blogspot.com
No comments:
Post a Comment