SELAMAT DATANG KE LAMAN BLOG NUSARHU AGROTEK...“Tiada seorang lelaki menanam sesuatu tanaman, melainkan Allah menetapkan baginya ganjaran sebanyak jumlah buah yang dihasilkan oleh tanaman berkenaan.” (Hadis riwayat Imam Ahmad) "Failure is only postponed success as long as courage "coaches" ambition. The habit of persistence is the habit of victory." SEBARANG PERTANYAAN SILA EMAIL KE nragrotek@gmail.com SILA BUAT PENDAFTARAN DI POSTING DIREKTORI USAHAWAN TANI DI BAWAH.. UNTUK MEMUDAHKAN KITA BEKERJASAMA DI MASA HADAPAN TQ
Pertanian adalah satu perniagaan demikianlah saranan kerajaan. Demi menyahut seruan kerajaan disamping dapat mengeratkan ukhuwah antara sahabat sejiran maka lahirlah Nusarhu Agrotek(NRA). Projek penanaman tebu untuk air (untuk proses Minuman) telah menjadi projek pertama NRA. Penanaman tebu fasa pertama ini telah dijalankan di Kampung Kuala Pansoon, Hulu Langat, Selangor seluas 5 ekar. Semoga segala cerita dan catitan di dalam blog ini dapat memberikan sedikit ilmu dan panduan untuk pembaca semua.

Terima kasih kerana mengunjungi blog Nusarhu Agrotek


Nusarhu Agrotek

BERBUDI PADA TANAH

Nabi SAW telah menekankan di dalam sabdanya tentang betapa perlunya tanah pertanian dibangunkan untuk menghasilkan bahan makanan dan tidak mengizinkan sama sekali tanah dibiarkan dan dibazirkan begitu sahaja. Sabda baginda yang mafhumnya:

“ Sesiapa yang mempunyai tanah hendaklah dia mengerjakannya dengan bertani atau (jika dia tidak berupaya melakukannya) hendaklah menyerahkannya kepada saudaranya supaya diusahakan dan janganlah dia menyewakannya (sekalipun) hanya sepertiga, seperempat dan makanan asasi”.

(Hadith Riwayat Abu Daud)

Berdasarkan hadith tersebut, jelas bahawa manusia bertanggungjawab untuk memakmurkan bumi ini sebagai tanda kesyukuran dengan memanfaatkan hasil ciptaan Allah untuk kebajikan manusia.

Advertising space

Sunday, February 21, 2010

TIBANYA MUSIM PANAS

Fenomena Cuaca panas yg melanda Malaysia kini sememangnya sangat dirasai..sehingga 36 darjah celcius seperti yg di laporkan di akhbar2 tempatan...bukan saja kita manusia yg rasa, tanaman serta haiwan juga tetap akan merasa bahang panas dan tetap akan memeberi kesan terhadap perkembangan sektor pertanian.

Kesan panas nih memang sangat kami rasai especially masa kat ladang dan awas jgn sekali-kali melakukan pembakaran.. buruk akibatnya nanti...

Ladang NR agrotek mengalami kebakaran baru2 nie... setengah mampus jgklah rasanya nak memadam kan api, akibatnya banyaklah pokok pisang yg habis terbakar...nak buat camna kan dah musim panas...banyak rumput kering campur plak angin kuat...sekejap jer merebak...

so beringatlah... bak kata ruhil dlm lagunya " heyyy... jgn main api, nanti membakar diri..."


sebahagian drp kebun pisang yg terbakar


emm... mcm tu lah suratan takdir.. kita manusia hanya mampu merancang Allah jugak yg menentukan... bagaimanapun semua pisang yg terbakar nanti akan disulam semula dgn anak yg baru... Winners never quit and quitter never wins.

Cuaca panas nie jgk akan menyebabkan kadar kematian pokok tinggi akibat kuoleh tu kitaorg pun memulakan kerja2 menaiktaraf bekalan air ke kawasan pisang... tu pun atas nasihat Pegawai pertanian.

Menggunakan kelebihan cerun bukit kitaorg pun buat lah sistem paip yg akan spray kay bhg atas dan nanti air tuh pelan2 jatuh lah kat bawah..

air yg menyembur kluar macam d sprayAriossss!!!!

No comments:

Post a Comment