SELAMAT DATANG KE LAMAN BLOG NUSARHU AGROTEK...“Tiada seorang lelaki menanam sesuatu tanaman, melainkan Allah menetapkan baginya ganjaran sebanyak jumlah buah yang dihasilkan oleh tanaman berkenaan.” (Hadis riwayat Imam Ahmad) "Failure is only postponed success as long as courage "coaches" ambition. The habit of persistence is the habit of victory." SEBARANG PERTANYAAN SILA EMAIL KE nragrotek@gmail.com SILA BUAT PENDAFTARAN DI POSTING DIREKTORI USAHAWAN TANI DI BAWAH.. UNTUK MEMUDAHKAN KITA BEKERJASAMA DI MASA HADAPAN TQ
Pertanian adalah satu perniagaan demikianlah saranan kerajaan. Demi menyahut seruan kerajaan disamping dapat mengeratkan ukhuwah antara sahabat sejiran maka lahirlah Nusarhu Agrotek(NRA). Projek penanaman tebu untuk air (untuk proses Minuman) telah menjadi projek pertama NRA. Penanaman tebu fasa pertama ini telah dijalankan di Kampung Kuala Pansoon, Hulu Langat, Selangor seluas 5 ekar. Semoga segala cerita dan catitan di dalam blog ini dapat memberikan sedikit ilmu dan panduan untuk pembaca semua.

Terima kasih kerana mengunjungi blog Nusarhu Agrotek


Nusarhu Agrotek

BERBUDI PADA TANAH

Nabi SAW telah menekankan di dalam sabdanya tentang betapa perlunya tanah pertanian dibangunkan untuk menghasilkan bahan makanan dan tidak mengizinkan sama sekali tanah dibiarkan dan dibazirkan begitu sahaja. Sabda baginda yang mafhumnya:

“ Sesiapa yang mempunyai tanah hendaklah dia mengerjakannya dengan bertani atau (jika dia tidak berupaya melakukannya) hendaklah menyerahkannya kepada saudaranya supaya diusahakan dan janganlah dia menyewakannya (sekalipun) hanya sepertiga, seperempat dan makanan asasi”.

(Hadith Riwayat Abu Daud)

Berdasarkan hadith tersebut, jelas bahawa manusia bertanggungjawab untuk memakmurkan bumi ini sebagai tanda kesyukuran dengan memanfaatkan hasil ciptaan Allah untuk kebajikan manusia.

Advertising space

Thursday, March 26, 2009

10 Mac 2009-Sahabat kita Meor-A.W.O.L telah secara sukarela menarik diri daripada menjadi ahli puak kerana terdapat komitment yang lain untuk diuruskan....bagi pihak kami, kami mengucapkan ribuan terima kasih di atas kesudian awal menjadi ahli puak....!!! Dengan demikian, ahli puak telah berkurangan menjadi 11 orang....dan....kekosongan tersebut telah menjadi rebutan diantara 2 orang yang berlumba-lumba mengisi slot terakhir.....

Sebelum itu, 11 ahli puak yg lain telah menetapkan hanya 12 orang sahaja di dalam kumpulan Ben 12....(sesuai ler ngan namanya....!!!)

Dan...19 Mac 2009, dengan bangganya Pie telah sah menjadi ahli puak BEN 12...!!!! Pie telah mendapat pencalonan hebat dari "Stone Cold" dengan kriteria-kriteria yg telah di tetapkan. Ahli-ahli lain telah bersetuju 100% dengan cadangan tersebut...!!! Kira follower Stone Cold lah nie....hahaha.....!!!!!

No comments: